HABERLER

Yayın Tarihi : 28 Mart 2020 Cumartesi 08:20

KULÜPLERİMİZİN DİKKATİNE

DERNEKLERİMİZİN DİKKATİNE
26 Mart 2020 PERŞEMBE GÜN VE 31080 SAYILI RESMİ GAZETEDE YAYINLANAN BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNUNDA DERNEK İŞLEMLERİNE YÖNELİK DÜZENLEMELER YAPILDI

Yasada yapılan birinci önemli değişiklikle üye kayıtlarının tamamın ELEKTRONİK ortamda bildirimi mecburi hale getirildi.

DERNEKLERİMİZİN ÜYE KAYITLARINI TAMAMLAMAYA ÇALIŞMALIDIR.

Derneklerimiz için ikinci önemli değişiklik ki bu yenilikle her türlü kayıtlar (defterler) artık elektronik ortamda tutulabilecek...

BU MADDE İLE ARTIK KAĞIT ORTAMINDA DEFTER TUTULMA MECBURİYETİ ORTADAN KALDIRILMAKTADIR.

Yasadaki değişiklikler aşağıdaki gibi olmuştur.

 

MADDE 21 – 4/11/2004 tarihli ve 5253 sayılı Dernekler Kanununun 23 üncü maddesinin başlığında yer alan “seçilenlerin” ibaresi “seçilenler ile üyelerin” şeklinde değiştirilmiş, birinci fıkrasına “üyeleri” ibaresinden sonra gelmek üzere “, üyeliğe kabul edilenler ile üyeliği sona erenlerin adını, soyadını, doğum tarihini ve kimlik numarasını kabul edilme ve sona erme tarihinden itibaren kırk beş gün içinde” ibaresi eklenmiş, fıkrada yer alan “mülkî idare amirliğine” ibaresi “merkezinin bulunduğu dernekler birimine” şeklinde ve “bildiriminin” ibaresi “bildirimi ile üyeliğe ilişkin bildirimlerin” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 22 – 5253 sayılı Kanunun 32 nci maddesinin birinci fıkrasının (l) bendinde yer alan “, 23” ibaresi madde metninden çıkarılmış ve fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.

“s) 23 üncü maddede belirtilen bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen dernek yöneticilerine beş yüz Türk lirası idarî para cezası verilir.”

MADDE 23 – 5253 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“İşlemlerin elektronik ortamda yapılması

EK MADDE 2 – Bu Kanun ve 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununa göre derneklerle ilgili her türlü kayıt ile iş ve işlem elektronik ortamda da yapılabilir.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar İçişleri Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenir.”

MADDE 24 – 5253 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“Üyeliği devam edenlerin bildirilmesi

GEÇİCİ MADDE 1 – Dernekler, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde, üyeliği devam edenlerin adını, soyadını, doğum tarihini ve kimlik numarasını merkezinin bulunduğu dernekler birimine bildirirler. Bu bildirimi yerine getirmeyen dernek yöneticileri hakkında, 32 nci maddenin birinci fıkrasının (s) bendi hükmü uygulanır.”

KONU İLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İSTEYEN KULÜPLERİMİZİN ASKF GENEL SEKRETERİ KADİR AKBULUT İLE İRTİBATA GEÇMELERİ ÖNEMLE DUYURULUR.

Bu haber toplam 1423 ziyaretçi tarafından görüntülenmiştir.